STAROŽITNOSTI

Starožitnosti  (anglicky antiques) sú zberateľsky zaujímavé a vyhľadávané predmety z rôznych umeleckých a technických smerov. U nás sa za starožitnosti považujú predmety vyrobené do konca druhej svetovej vojny. Avšak táto hranica sa neustále posúva. Záujem o zbieranie starožitností sa datuje až do antiky. Veľký rozmach zaznamenalo v období renes...

Starožitnosti  (anglicky antiques) sú zberateľsky zaujímavé a vyhľadávané predmety z rôznych umeleckých a technických smerov. U nás sa za starožitnosti považujú predmety vyrobené do konca druhej svetovej vojny. Avšak táto hranica sa neustále posúva. Záujem o zbieranie starožitností sa datuje až do antiky. Veľký rozmach zaznamenalo v období renesancie. Zvýšený dopyt po kvalitných starožitnostiach neutícha ani dnes. Okrem samotných zberateľov sa o starožitnosti začala zaujímať aj ďalšia významná skupina ľudí. Investori.

ČÍTAJTE VIAC

STAROŽITNOSTI Je tu 1727 produktov.

Podkategórie

  • PORCELÁN

    Porcelán je keramická hmota, ktorá vzniká vypálením keramického cesta. To je tvorené zmesou kaolínu, ostriva a taviva. Porcelán v dnešnej podobe bol objavený v siedmom storočí v Číne. Odtiaľ sa neskôr dovážal do Európy a v 17. a 18. storočí bol veľmi cenený. Začiatkom 18. storočia sa začína s jeho výrobou v Európe. Vznikajú prvé porcelánky. Vyrábajú sa úžitkové i dekoračné predmety. Ide najmä o taniere, misy, poháre, šálky, vázy a sošky s ľudskými i zvieracími motívmi. Postupne sa porcelán stáva bežnou súčasťou v každodennom živote človeka.

  • KERAMIKA

    Keramika sa vyrába vypaľovaním v peci pri vysokých teplotách. Jej využitie je všestranné. V súvislosti so zberateľstvom ide najmä o dekoračné a úžitkové predmety dennej potreby. Sú to napríklad figurálne a zvieracie sošky, taniere, vázy, poháre, džbány, krčahy, krígle, misy a rôzne iné predmety. V rôznych oblastiach sa vyrábala odlišná keramika. Líšila sa napríklad farbou hliny, dekorovaním a glazúrou. Niektorá bola vyrábaná bez dekoru, iná zasa prekypovala pestrofarebnosťou. Keramika tak nielen skrášlila naše domovy, ale nám aj do veľkej miery uľahčila veľa každodenných činností.  

  • SKLO

    Sklo je pevná látka, ktorá sa vyznačuje zväčša priehľadnosťou, tvrdosťou a zároveň krehkosťou. Prvé nájdené sklenené výrobky sa datujú do obdobia 3000 rokov pred Kristom. Okrem umelo vytvoreného skla poznáme aj sklo, ktoré sa nachádza priamo v prírode. Ide o obsidián, ktorý sa používal na výrobu jednoduchých nožov a nástrojov. Od tých čias prešla výroba skla dlhú cestu. Nielenže má rôzne tvary a farby, ale vyrába sa aj rôznymi spôsobmi. Dnes zberatelia zbierajú rôzne predmety vyrobené zo skla. Ide predovšetkým o sklenené karafy, poháre, džbány, misy, taniere, vázy, šálky a sošky. Zberateľsky zaujímavejšie sú ručne vyrábané kúsky. Zručnosť starých majstrov dnes priťahuje zberateľov viac, ako kedykoľvek predtým.

  • PLATNE

    Čoraz viac ľudí sa vracia k zbieraniu gramofónových platní. Nejde len o samotné zbieranie, ale aj o počúvanie hudby. Najskôr však musíte platňu vybrať z obalu a očistiť ju. Potom ju vložiť do gramofónu, nastaviť ihlu a už sa len nechať unášať hudbou. Neopakovateľné momenty, ktoré si vychutná len skutočný milovník platní.

    Koncom 19. storočia vynašiel gramofónovú platňu Emile Berliner. Za základ mu poslúžil zvukový valček, ktorý vymyslel T. A. Edison. Niekoľko desaťročí platne a valčeky spolu súperili. Avšak nakoniec sa platne stali víťazom. Po druhej svetovej vojne sa rozšírili v dnešnej podobe do celého sveta. Sú vyrobené z PVC (vinyl) a na trh ich ako prvá priniesla spoločnosť Columbia Records. Najbežnejšie formáty platní sú SP (single play), EP (extended play) a LP (long play).

  • ANTIKVARIÁT

    Kniha je podľa wikipédie definovaná ako "slovesné dielo vydané tlačou v samostatnom zväzku". Najstaršia kniha na svete bola napísaná Etruskami a jeden z jej materiálov je aj čisté zlato. Bola nájdená pri vykopávkach na území dnešného Bulharska. S tlačenou formou knihy sa začalo ešte len pred cca 560 rokmi. Prvý kníhtlačiarenský stroj vymyslel nemec Johannes Gutenberg. Ako prvú začal tlačiť "knihu kníh" - Bibliu. S tlačou skončil v roku 1454. Biblia má krásne zdobených 1282 strán a vyšlo z nej 180 kópií. Zo všetkých výtlačkov sa dochovalo iba 48 kusov. Biblia nemala očíslované strany, medzi slovami neboli medzery a nebola zviazaná ani zdobená. Knihy v dnešnej podobe prekonali dlhú cestu k dokonalosti, ktorá určite ešte nekončí.

na stránku
Zobrazených 205 - 216 z 1727 položiek
Zobrazených 205 - 216 z 1727 položiek